Om mig

Det hör väl till att presentera sig lite, nu när jag både skaffat mig en webbshop och ett galleri/kurslokal. Det är så lätt att bli hemmablind och inbilla sig att ni ska veta mer om mig än det som presenteras på mina sociala medier.

Jag tänker inte tråka ut er med en massa fakta som i sammanhanget är ganska ointressant. Jag vill istället försöka mig på att ge en bild av vem jag är, vad som känns viktigt och… vad jag har att erbjuda er. Om ni känner att det finns obesvarade frågor, går det alldeles utmärkt att skicka ett mail. För er som vill veta mer om mitt konstnärskap, klicka här.

Jag är en person som alltid varit väldigt påhittig och gärna gått från tanke till handling. (Inte alltid så genomtänkt) Jag vet att mina kompisar gärna ville umgås med mig när vi var barn, eftersom jag hittade på så roliga lekar och kanske lite annorlunda saker. Bland annat så spelade jag och min bästis Anette in olika ”radioprogram” på min lilla kassetbandspelare – en föregångare till dagens poddar kanske :).

Samma bästa kompis blev övertalad av mig att vi skulle använda hennes nya skivspelare som drejskiva. Mittenknoppen på skivtallriken var perfekt för att hålla kvar modelleraklumpen vi (jag) skulle forma till en vas. Ni kan ju tänka er…. det var inte så lyckat, på något sätt.

Sen har det bara fortsatt, i fjärde klass blev jag upprörd över att skolan inte kunde tänka sig att bli en internatskola där vi fick dricka varm choklad till frukost. Jag hade gjort en ritning över hur vaktmästaren skulle bygga våningssängar till oss i klassrummet. På högstadiet gjorde jag och min kompis Eva en skoltidning som vi stod och kopierade på en stencilapparat. Man fick typ, veva fram ett och ett blad och därefter häfta ihop hela tidningen. Antagligen tog vi betalt för tidningen också.

Vi ordnade skoldanser, hade uppträdanden och lyckades övertala rektorn att några av skolans väggar i korridorerna skulle eleverna få måla om. Vi övertygade även läraren i fysik att få hålla i sexualundervisningen eftersom vi tyckte att vi var mer pedagogiska.

Jag har arrangerat otaliga fester och evenemang, mat, artister, biljettförsäljning och allt som hör till. Jag har haft en Relaxstudio där jag erbjöd avspänningsmassage och infrabastu, jag har haft avspänningsgrupper, gympagrupper, studiecirklar i matlagning, stresshantering, våga tala kurser och personlig kompetensutveckling. Självklart har jag skapat eget studiematerial till allt jag gjort.

Det har även hunnit bli en hel del föreläsningar genom åren:

Vardagslycka åtta olika delar av livet du behöver för att uppleva vardagslycka, trots allt.

När kärlek inte räcker till – om medberoende och hur man kan hantera det.

När tryggheten försvinner – hur man kan skapa sig en meningsfull vardag som arbetslös.

Utveckla din kreativitet – vad är viktigt för att hitta inspiration och drivkraft.

Uppdragsgivare genom åren har bland annat varit, Umeå kommun, Nordmalings kommun, Kommunal, Trygghetsrådet i flera städer, Trygghetsstiftelsen likaså, Unionen både i Västerbotten och Norrbotten samt Almi i Umeå.

Jag har haft kurs för nyföretagare ”Hållbart företagande” om att skapa kreativitet, självförtroende och nytänkande. Utbildningen Energilyftet riktade sig till arbetslösa, totalt var det ett hundra tal som fick gå den tack vare olika fackföreningar. År 2013 gav jag ut boken: Handbok för arbetslösa – att skapa sig en meningsfull vardag. Jag fick mycket publicitet i olika medier, det roligaste var att få vara gäst i Gokväll från Umeå. Intervjuad av Pekka Heino i 13 minuter!!! Då fattade jag inte att det är väldigt mycket TV tid.

Ja, ni fattar, detta skulle kunna svälla ut än mer men jag ska försöka att avrunda lite med:

2015 Sinnesrofestivalen – där syftet var att lyfta anhörigperspektivet till de som är närstående till en person med beroendeproblematik. Vi hade en konstutställning, föreläsningar, försäljning, fika, musikunderhållning och informationsbord från olika föreningar/organisationer som jobbar med anhörigproblematik.

2016 – 2017 Måbrafestivalen – på vinst och förlust hyrde jag delar av Nolia. Utställare, föreläsningar, workshops, mat, fika, musik. Jag drog i allt själv, helt galet men det blev lyckat. Jag fick mycket väl godkänt av alla inblandade, vilket är viktigt för mig. Jag är alltid noga med att utvärdera det jag gör för att hitta områden som går att förbättra.

Tänk, att jag gjorde om samma grej året efter, men ännu större. Om jag minns rätt hade vi ett 50-tal utställare som var mycket nöjda med både arrangemanget och deras försäljning.

”Nu är det dags igen. En egen studio där jag kan ha utställningar, kurser, workshops och utbildningar.”

Jag är inte bra på olika tekniker när det kommer till måleriet – det jag är bra på är att lyssna, känna in och inspirera. För mig är känslan, känslorna och skaparglädjen det som står i centrum. Jag anser att färg, form och känsla många gånger kan uttrycka det vi känner, när orden inte räcker till. Målandet kan ha olika syften, det behöver inte alltid ”bli någonting”. Man kan måla för att det är roligt, avkopplande och ett sätt att uttrycka sina känslor.

Jag har ett coachande förhållningssätt i min roll som kursledare. Jag är intresserad av att vägleda, stötta och uppmuntra.

Tillsammans ska vi utforska vad var och en behöver för att hitta och utveckla sin kreativitet och skaparglädje.

På mina kurser/utbildningar blandar jag allvar, skratt, gemenskap och reflektion. Jag jobbar efter en metod jag kallar PUGG – Personlig Utveckling Genom Gruppen. Jag tror på styrkan i gruppen och ansvaret hos den enskilde. Jag ser det som min uppgift att skapa tillit och trygghet för att deltagarna ska känna sig bekväma, ha roligt och våga prova nytt. Jag vill att mina kursare ska känna sig sedda, bekräftade och nöjda med sig själv efter avslutad kurs.

Varmt välkomna att boka din plats på någon av mina kurser

Vänligen Susanne Perneholm

Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse på vår hemsida. Om du fortsätter att använda webbplatsen så antar vi att du godkänner detta.